top of page

Er Grow-lys eller LED-lamper dårlige for øynene dine?

Mange mennesker er bekymret for at øyehelsen blir påvirket av lys. De vil spørre om det er vekstlys dårlig for øynene dine? Er led-lys dårlig for øynene dine? Er det forholdsregler du bør ta med lysdioder? Er andre typer lys som UVB skadelige for øynene og farlige for mennesker?

Eye Health
Eye Health is important

I vokserommene deres har jeg lagt merke til at noen bruker øyebeskyttelse, men jeg kjenner også mange som ikke bruker dem når de jobber med LED-vekstlys. Jeg lurer på hvor mye øyeskade lysene i vokserom forårsaker.


UV Grow Light
Grow Light


La oss først snakke om LED-lys. Er LED-lys dårlig for øynene dine?


Lyset fra LED er ofte mye mer fokusert og sterkt i en smal stråle. En lyspære sender ut lys i alle retninger, derfor er det ikke mye intensitet i noen retning.



Det er trygt å stirre inn i en lyspære uten å risikere øyeskade. Men fordi LED-lys gir mye sterkere og mer intenst lys, kan det skade netthinnen alvorlig å gjøre det samme med dem. Spesielt LED-vekstlysene er veldig kraftige, langt kraftigere enn et vanlig gatelys eller innendørslys. Du bør aldri se direkte inn i noen LED fordi det kan skade synet ditt.


LED light
LED with strong intensity

Gitt at lysdioder kan være skadelige for øynene dine. Vennligst unngå å stirre inn i det, spesielt hvis du er nær lyset, og hvis du kan, skru ned lysene når du unngår dem mens du arbeider.



Deretter vil vi se inn i vekstlysene. Er Grow Lights dårlig for øynene dine?


Vi må først forstå de mange typer lys. Vi starter med å se på det elektromagnetiske spekteret. Alle former for elektromagnetisk stråling faller innenfor det elektromagnetiske spekteret. Energi som beveger seg og sprer seg er kjent som stråling.


electromagnetic spectrum
electromagnetic spectrum

Elektromagnetisk stråling kan ha mange forskjellige former, inkludert radiobølger fra en radiostasjon og synlig lys fra et vekstlys i hagen din. Mikrobølger, infrarødt lys, ultrafiolett lys, røntgenstråler og gammastråler er blant de ulike formene for elektromagnetisk stråling som utgjør det elektromagnetiske spekteret. Det finnes vekstlys på markedet som er infrarød eller UV-belysning, men flertallet av belysningen i vekstrom kommer fra det synlige spekteret. Vi vil konsentrere oss om disse strålingstypene.


Hvilket elektromagnetisk spektrum skader øynene? Gregory Good, en doktorgrad fra Ohio State University College of Optometry, hevder at nesten alle deler av det elektromagnetiske spekteret kan skade øyet hvis størrelsen er høy nok. Blant dem er blått lys, UVA og UVB de delene av det elektromagnetiske spekteret som gjør mest skade.


Hvilken skade av UV-lys, blått lys og infrarødt lys gjør øynene?


UV-lys - hvordan påvirker UV-lys synet

UV Light
UV Light

Er UV-vekstlys dårlig for øynene dine? Både kortvarig og langvarig eksponering for UV-stråling kan skade øynene. Flere øyesykdommer og sykdommer, inkludert makuladegenerasjon, grå stær, pterygium, hudkreft og fotokeratitt, ofte kjent som snøblindhet, forårsakes av eller forverres av eksponering for UV-lys.


Når det er veldig svakt, har UVB-lys en veldig lys lilla fargetone. Det er villedende. Selv om du egentlig ikke kan se mye lys som kommer ut av den. UVB-stråling kan skade huden og øynene dine. Du kan bli solbrent ganske raskt. Hvis du stirrer nøye på det, kan det potensielt skade synet ditt.


Det anbefales aldri å jobbe under dette lyset; bare arbeid på planter skal utføres under den. Slå denne av og unngå å skinne lys i øynene eller på huden mens du jobber i rommet. Unngå i tillegg å jobbe på et sted hvor du kan se det når det er på. Den skal kun slås på når ingen er tilstede i rommet.


Blått lys - hvordan påvirker blått lys synet

Blue Light
Blue Light

Nesten alt blått lys som er synlig gjør det forbi hornhinnen og linsen og ender opp i netthinnen. Synet kan bli skadet av dette lyset. Det kan føre til at øynene eldes for tidlig. Overeksponering for blått lys kan forårsake digital øyebelastning og netthinneskader, som begge til slutt kan føre til aldersrelatert makuladegenerasjon.


Når du skal gjøre med det blå lyset, anbefaler vi deg å bruke et par blålysblokkerende briller. Disse er spesialdesignet for å filtrere bort det blå lyset som kan skade øynene dine. Denne typen briller kan brukes når du jobber med datamaskin eller leser om natten.


Infrarødt lys - hvordan påvirker infrarødt lys synet

Infrared Light
Infrared Light

Det finnes tre typer infrarødt lys: A, B og C.


Netthinnen er sårbar for infrarødt lys med en bølgelengde mellom 780 og 1400 nanometer, kalt infrarødt A.


Retina
Retina

Hornhinnen, iris og linse kan bli skadet av infrarød B, som har et bølgelengdeområde på 1400 til 3000 nm.


cornea, iris, and lens
cornea, iris, and lens

Bølgelengden til infrarød C, som skader hornhinnen din, varierer fra 3000 nanometer til 1.000.000 nanometer.


cornea
cornea

Det infrarøde lyset som er skadelig for øynene dine kan også komme fra kilder som varmeovner og lamper. Infrarødt lys kan også påvirke synet ditt når du blir utsatt for sollys eller solens refleksjoner fra vann eller fortau.


Som konklusjon kan lysdioder være skadelige for øynene dine; unngå å stirre direkte på dem, og dimp dem om mulig mens du arbeider med den. Belysningen i vokserom skader øynene. De mest skadelige lystypene er ultrafiolett (UV), blått og infrarødt. Langvarig eksponering kan også forårsake skade, det samme kan kortvarig eksponering. De ulike lysforholdene har innvirkning på flere områder av øynene, ikke bare ett.


Selv om vi har lært at LED og vekstlys vil skade øynene våre, vil vi fortsatt bruke dem i vårt daglige liv. LED har fordelen av å ha lang levetid, noe som kan spare oss penger i det lange løp. Lyset er også mer energieffektivt og holdbart enn andre typer belysning. Og vekstlysene kan gi oss et miljø som bidrar til plantevekst, for å sikre bedre vekst og utbytte for plantene våre. I stedet for å unngå å bruke denne typen lys, er det vi bør gjøre å ta de nødvendige forholdsregler for å unngå mulig skade på øynene våre. Vi bør få nok søvn og ha et balansert kosthold, da disse to tingene kan holde øynene våre sunne og sterke.

4 views0 comments
bottom of page