top of page

Hva er den beste belysningen for Soffit?

Soffit-dekorasjon er en fin måte å legge til interesse for et hjems eksteriør. Soffit-lys er en viktig del av utvendig belysning og gir en subtil, ambient lyseffekt, skaper en beroligende atmosfære og legger til et lag med sikkerhet til utsiden av et hjem. I denne artikkelen deler vi noen utvendige soffitbelysningsideer.


Hva er en soffit-lampe?

Hva er den beste belysningen for soffit?

Hvor er den beste plasseringen for soffitlys?

Hvor langt fra hverandre bør utvendige soffitlys være?

Hvor sterkt bør soffit-lys være? Hvor mange lumen bør soffit-lys være?


Hva er en soffit-lampe?

Soffit Lighting
Soffit Lighting

En soffit-lampe er en elektrisk lysarmatur som er installert i en soffit, som er et område eller utsparing mellom to arkitektoniske strukturer, for eksempel et tak og en vegg. Soffit-belysning har blitt stadig mer populært de siste årene på grunn av sin effektive og attraktive estetikk. Det brukes ofte til å fremheve arkitektoniske funksjoner, for eksempel trapper, søyler eller andre funksjoner i et hjem.


Hva er den beste belysningen for soffit?

Soffit-belysning kan brukes på en rekke måter, fra å gi generell belysning til å fremheve et spesifikt trekk eller område. Hvilken type belysning som brukes avhenger av området og ønsket effekt. Generelt er innfelte lys det beste valget for soffit-belysning, siden de er diskré og kan gi en myk og jevn belysning til et rom. Andre alternativer inkluderer strengbelysning, hengende lys og vegglamper, som kan brukes til å skape en mer dramatisk effekt.

recessed lights are the best choice for soffit lighting
recessed lights are the best choice for soffit lighting

Når du velger lys for soffit, er det viktig å vurdere størrelsen på soffitten, typen belysning som kreves, og effekten på lyspærene. Generelt er det best å bruke pærer med lavere watt, da dette vil redusere energiforbruket. LED vil være et godt valg.


Solar lys kan brukes som soffit lys. Solcellelys er et godt alternativ for utvendig belysning fordi de ikke krever noen ledninger, er energieffektive og er enkle å installere. De er også perfekte for utendørsrom der ledninger kan være vanskelige eller farlige. Solcellelys krever vanligvis noen timer med direkte sollys hver dag for å forbli ladet og gi belysning. Når du velger solcellelys, er det viktig å ta hensyn til størrelsen på soffitten som skal belyses, hvilken type belysning som ønskes, og hvilken type solcellepanel som brukes.



Hvor er den beste plasseringen for soffitlys? Hvor skal utvendige soffitlys plasseres?


Generelt bør soffit-lys plasseres i områder som er diskré og passer inn i hjemmets generelle design. Siden de vil være synlige fra utsiden, er det viktig at de ikke kommer i konflikt med den ytre estetikken.


Innfelte lys / Spotlights / Pendellys / Vegglamper

De beste plasseringene for soffit-lys er vanligvis langs takfoten av et tak og i området mellom taket og veggen. På denne måten vil lysene være ute av veien, men fortsatt gi tilstrekkelig belysning. For denne plasseringen bør soffit-lys installeres minst 6-8 tommer fra takets kant, og være jevnt fordelt langs soffitten.



Stringlys / stripelys

Det beste stedet å installere strenglys for soffitbelysning er på toppen av soffitten, nær taklinjen. Dette vil tillate lysene å være ute av veien og gi rikelig med lys uten å være for påtrengende. Det er viktig at lysstrengene er langt nok unna andre lyskilder for å unngå blending. Det er også viktig å sørge for at området er ventilert og at lysene ikke er for nært brennbare materialer. Strengelysene bør festes godt, enten med skruer eller buntebånd, for å sikre at de forblir på plass. Det er også viktig å sørge for at lysstrengene er klassifisert for utendørs bruk og har passende værbestandighet.



I tillegg bør lysene installeres i et område som ikke er utsatt for elementene, for eksempel under en veranda eller markise hvis lysene ikke er værbestandige. Til slutt bør lysene plasseres i et område som ikke er for nær mennesker eller dyr, da dette kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.


Hvor langt fra hverandre bør utvendige soffitlys være?

Når det gjelder å velge riktig avstand for soffitlys, er det noen viktige faktorer å vurdere.


#1, Størrelsen på soffitbelysningen


Den første og viktigste faktoren å vurdere er størrelsen på soffit-lysarmaturen. Ulike størrelser på armaturer krever forskjellige avstander mellom hvert lys. For eksempel vil en stor soffit-lampe kreve en større avstand mellom hver armatur enn en mindre armatur. Det er viktig å måle avstanden mellom hver armatur, så vel som størrelsen på selve armaturet, for å sikre at riktig avstand opprettholdes.


#2, Hensikten med soffitlysene


Den andre faktoren å vurdere er formålet med soffitlysene. Hvis lysene brukes til å fremheve arkitektoniske trekk, bør de plasseres tett sammen for å skape en dramatisk effekt. Men hvis lysene brukes som sikkerhetsbelysning, bør de plasseres lenger fra hverandre for å maksimere dekningsområdet.


#3, Jo høyere lumen soffitlysene har, jo større plass kan det være


Den tredje faktoren å vurdere er lumen til lysene. Lumen vil avgjøre hvor sterkt lysene vil være og bør justeres for å passe størrelsen på undertaket. Hvis en soffit er liten, vil lys med lavere lumen være mer enn tilstrekkelig, mens større soffit kan kreve lys med høyere lumen. Du kan også bruke lavlumenlys til de store soffittene, da bør avstanden mellom lys til lys være kortere.




#4, Lysrekkevidden påvirker avstanden til soffitlys


For det fjerde lysområdet. Lysrekkevidden påvirkes av størrelsen og formen på armaturet som brukes. Noen lysarmaturer vil gi et bredere spekter av lysdekning, mens andre vil gi et mer fokusert lys. Avstanden mellom soffitlysene bestemmes av lysområdet og vinkelen på lyset som produseres. Jo større rekkevidde armaturet produserer, desto lenger fra hverandre bør soffitlysene være plassert for å belyse området tilstrekkelig.




Hvor sterkt bør soffit-lys være? Hvor mange lumen bør soffit-lys være?

Soffit-lys gir ikke bare estetisk verdi, men de gir også viktige sikkerhetsfordeler. Soffit-lys kan hjelpe til med å lyse opp stier, trappetrinn og andre områder som kan være vanskelig å se i mørket. Som sådan er det viktig å velge riktig lysstyrke og lumen for soffitlysene dine.

The brightness of soffit lights should be determined by both the size of the area they are illuminating
The brightness of soffit lights should be determined by both the size of the area they are illuminating

Lysstyrken til soffit-lys bør bestemmes av både størrelsen på området de lyser opp, samt typen lysarmatur som brukes. For mindre områder, som gangveier, trapper eller terrasser, er et lavintensitetslys vanligvis tilstrekkelig. Disse typer soffit-lys vil typisk ha et lumentall på 200-400 lumen. For større områder, som dekk eller oppkjørsler, kan det være nødvendig med kraftigere lys. Et høyere lumentall på 500-1000 lumen vil være nødvendig.

Men hvis du bare er ute etter en subtil effekt og ønsker å få huset til å se vakkert ut om natten, bør du velge soffit-lys som ikke er for lyse.

f you are only looking for a subtle effect and want to make the house look beautiful at night, you should opt for soffit lights that are not too bright.
f you are only looking for a subtle effect and want to make the house look beautiful at night, you should opt for soffit lights that are not too bright.

For en subtil effekt bør du velge soffit-lys med en lumenvurdering på ikke mer enn 800, som vil skape et mykt, mildt lys.


I tillegg til lumenvurderingen, bør du også vurdere fargetemperaturen til soffit-lampene. Dette måles i kelvin, og jo høyere kelvin-rating, jo hvitere og klarere blir lyset. For en subtil effekt bør du velge soffit-lys med en kelvin-rating på ikke mer enn 3000K.


3 views0 comments
bottom of page