top of page

Hvordan lyse opp en koi-dam?


Koi in a pond
Koi in a pond

Hvis du elsker koi, antar jeg at du kanskje har en nydelig dam i hagen din. Å se koiene svømme på dagtid er en fin måte å tilbringe tiden din på. Men om natten kan dammen være et skummelt sted. Koi er nattlige skapninger, og derfor vil de komme ut av skjul når det blir mørkt. Hvis du noen gang har sett koiene om natten, har du kanskje lagt merke til hvor vakre de er. Skjellene deres lyser i måneskinnet og finnene deres reflekterer som speil. Koiene kommer ut av skjul og svømmer rundt dammen din og spruter vann overalt.


lights for koi pond
Installing solar underwater lights is a wonderful addition to a koi pond.

Hvis du vil kunne nyte koien om natten, må du installere noen lys som vil tiltrekke og lyse opp koien. Å installere solenergi undervannslys er et fantastisk tillegg til en koi-dam.


Lys for Koi-dammen Skap en vakker natt og forlenger tiden du kan nyte dammen.


De kan i hovedsak doble hvor lang tid du kan bruke på å nyte dammen. Hvis du ikke har solenergi undervannslys, må du gå inn når det blir mørkt ute, men hvis du har litt belysning til koi-dammen din, kan du nyte dammen om natten og se på den vakre fisken.

Koi Pond Lighting
Pond Lighting can essentially double how long you can spend enjoying your pond

Du kan oppleve en helt annen effekt om natten. For eksempel er gjenskinnet på vannoverflaten som du opplever i løpet av dagen fraværende. Så med disse solenergi undervannslysene på dammens bunn som lyser opp koien, har den bare et helt nytt utseende, og er faktisk vakrere om natten enn om dagen. Faktisk er den eneste bekymringen fra dambelysningsbrukere at ekstra solenergi undervannslys bør installeres.


Koi Pond Lighting er veldig forskjellig fra å belyse et svømmebasseng, noe du bør huske på.




Et svømmebasseng har mange hvite eller knallblå overflater. Hvis du bare plasserer ett kraftig lys på 400 watt der, vil det reflektere og til slutt lyse opp hele bassenget. Alt du prøver å gjøre er å lyse opp hele området slik at du kan se om noen svømmer og unngå å hoppe på toppen av dem eller andre vanskelige ting. Det er imidlertid veldig annerledes når det gjelder belysning av en koi-dam.


Hvordan lyse opp en koi-dam?


Light up a koi pond
the size of your pond and what color of koi you're keeping will determine how many lights you need

Det er mange faktorer å ta i betraktning når du skal lyse opp en koi-dam. For eksempel, størrelsen på dammen og hvilken farge på koi du beholder vil avgjøre hvor mange lys du trenger. I tillegg vil fargen på vannet ditt spille en rolle i å bestemme hvilken type og wattstyrke lys som er best for deg.


I en dam er det ingen lysrefleksjon siden de innvendige overflatene er helt dekket av svarte eller mørkegrønne alger. På grunn av dette forsvinner lyset og dukker ikke opp igjen, Koi-dammer er vanligvis mørke og grumsete. Du ønsker å se fisken, så du må få mye lys der inne, men for mye vil bare skape en blendende effekt.


Du må velge hvor du skal se fisken hvis du ønsker å lyse opp koien. Sett lysene nederst på føttene hvis du bare ser fra ett sted. Hvis du har en liten koi-dam og en innvendig lyskilde, for eksempel en glødepære som er for lys for fiskens syn, bør du vurdere å plassere et filter på den. Det vil myke opp lyset slik at det ikke skader synet.

Lights for Koi Pond
Put your lights at the bottom of your feet if you're only watching from one spot.

Hvis du lyser opp et rom der folk kan gå rundt hele dammen, kan du imidlertid sette lysene dine midt i dammen, eller du vil være forpliktet til å plassere lys på forskjellige steder slik at uansett hvor du er , vil lyset reflekteres fra fiskens overflate.

Koi Pond Lights
you'll be committed to placing lights in various locations if you are lighting up a space where people can walk around the pond

Hvor mange lys trenger du i en koi-dam?


En viktig ting du må være oppmerksom på er at du belyser fisken i stedet for dammen. Dette betyr at du må sørge for at dammen er tilstrekkelig opplyst, men ikke så mye at lysrefleksjonen fra fiskens overflate er for lys. Dette kan forårsake stress og skade deres syn.


Hvis du bare har ett lys og fisken svømmer forbi, vil du bare lyse opp den ene siden av dem. Alt du vil se når du sirkler rundt de resterende delene av dammen er de mørke silhuettene som svømmer der. I tillegg, hvis det bare er ett lys, selv om du bare ser fra ett sted, vil lyset lyse opp fisken og vil også kaste en skygge på bakveggen. Denne skyggen er veldig distraherende fordi fiskene svømmer rundt og skyggene deres kan være ganske store, så du kan kanskje se skyggene deres følge dem på veggen. Derfor anbefaler vi på det sterkeste å bruke minst to undervannslys for å lyse opp fiskedammen fordi dette vil eliminere eventuelle distraherende skygger.


Don'ts for koi pond lighting
if there is only one light, even if you are only viewing from one spot, the light will illuminate the fish and will also cast a shadow on the back wall.

Ideelt sett bør solenergi undervannslys plasseres regelmessig rundt dammen hvor som helst vi skal se fra. Solenergi undervannslys kan plasseres i alle posisjoner i dammen, men de må installeres med litt forsiktighet for å forhindre at de blir skadet av dyr eller mennesker som kan gå gjennom hagen din. Mengden av lysene vil avhenge av størrelsen på dammen og antall fisk du vil kunne se. Å installere nok solenergi undervannslys ville være fantastisk siden lyset vil reflektere fisken og returnere til deg.

Koi Pond Lighting Idea
the solar underwater lights should be placed regularly around the pond at any location where we will be looking from

Solenergi undervannslys er et utmerket valg for dammer fordi de bruker solens stråler til å generere strøm, noe som betyr at du ikke trenger å bekymre deg for å bytte batterier eller få dem til å dø på et ubeleilig tidspunkt.


Solcellelys er kule fordi de ikke krever noe vedlikehold, de bare sitter der og lader opp hele dagen. Du trenger ikke å betale en strømregning, og de hjelper deg å spare penger. Det eneste du trenger å gjøre er å sørge for at solcellepanelene utsettes for sollys på dagtid, slik at de kan lades opp og være klare til bruk om natten.




Koi
FAQ about Koi Lighting

FAQ

1) Liker koi-fisk damlys? Vil lysene påvirke fiskens søvnvaner?


Sover damfisk, som koi, til og med? Til tross for at de ikke har øyelokk, er det tydelig at de "hviler". Alle skapninger krever en form for hvile, og de har alle forskjellige måter å oppnå det på. Når vi tenner lyset om kvelden, er koiene på det travleste. Enten det er damlys eller ikke, vil fisk fortsatt sove. Fiskens sovevaner vil ikke bli påvirket av lysene, og du kan fortsette å nyte dammen til langt ut på natten. Du kan til og med se noen frosker svømme blant fiskekameratene dine.


2) Liker koi-fisk lys?


Koi-fisk har ikke noe imot lysene. De er vant til å ha skarpe lys på i dammen om dagen, så de blir ikke plaget av det i det hele tatt. Koi-fisk liker å kunne se omgivelsene og andre fisker som svømmer rundt dem.

3 views0 comments
bottom of page