top of page

Hvordan velge lysarmaturer? Lumen vs Watt vs Lux vs Candela vs Efficacy

Lumen vs Watt


Når man snakker om lys er watt det vanligste begrepet som brukes. Men i moderne tid er lumen langt viktigere enn watt.


Folk prøver å kjøpe energieffektive lys og bruke så lite som mulig for maksimalt lyseffekt på grunn av trender mot grønnhet og energieffektivitet. LED-lys er mer og mer populært på markedet. Med LED er det ikke lenger nødvendig å bestemme lysstyrken til en lampe ut fra wattstyrken fordi LED-lamper bruker opptil 85 % mindre energi (watt) mens de fortsatt produserer samme mengde lys. I stedet bruker vi lumen for å beskrive lysstyrken.




Så hva betyr watt egentlig?


Det er bare to anledninger når du noen gang trenger å vite wattstyrken til et lys, som brukes til å beskrive mengden energi det bruker.



Din strømregning er det første som må referere til watt. Hvis du vil beregne strømregningen din, må du først finne ut hvor mye strøm lyset vil bruke i løpet av en time, ta hensyn til lampens wattstyrke, og deretter basere beregningen på wattstyrken.


For å finne ut hvor mange armaturer som kan kobles til en enkelt krets, må du også ta hensyn til watt. For eksempel har du opptil 2400 watt å håndtere på en krets siden 20 ampere gir 120 volt, som er 2400 watt. Selv om det ikke alltid er en god idé å laste opp ting på den måten, gir det deg i det minste en kalkulerbar løsning.


Men hva om vi vil finne ut hvor sterkt et lys er?


Lumen er gitt til de fleste mennesker. De fleste tror at et lys blir lysere og gir bedre ytelse jo flere lumen det har. Men er det tilfelle?


Hva er lumen, og hvorfor hører vi så mye om det i disse dager?

Et lumen er et grunnleggende mål som brukes til å beskrive den totale mengden lys som en LED-brikke er i stand til å produsere. Produsenten av LED-brikken gir oss ofte denne verdien.

Solar Light Bulb
A lumen is a fundamental measure that is used to describe the total amount of light that an LED chip is capable of producing


Hvis lyset har 40 000 lumen, vil det ha samme flomlysintensitet som Niagara Falls som kommer fra den armaturen, og lyser opp hele området. Med et 150 lumen lys frigjøres fotoner fra lyspæren i form av en drypp. Det interessante er at begge disse lysene kan ha samme effekt.


lumens and light output
Different Lumens have different light outputs

Du kan bestemme hvor mange lys du trenger ved å se på lysets lumenvurdering. Lys med høyere lumen gir deg mulighet til å kjøpe færre armaturer og kanskje spare mer penger på installasjon. Eller, hvis du liker lavere lysstyrke, kan du velge lys med færre lumen og legge til flere armaturer samtidig for å lage et delikat designmønster uten å gjøre deg blind.


Lumenvurderingen er kun et mål på lysets ubearbeidede potensial. Geometrien, størrelsen på reflektoren, klarheten til linsen og noen få andre faktorer som gikk inn i utformingen og konstruksjonen av lyset er ikke tatt i betraktning.


Til tross for at de har samme lumen, kan lys ha varierende effekt avhengig av design. Vi skal diskutere det senere.



Definisjoner av tilleggsverdier for evaluering og måling av lyseffekt


Lumen alene er utilstrekkelig til å velge den beste belysningen for dine formål; du må også vurdere andre beregninger i tillegg til lumen.


I tillegg til Lumen, brukes også Lux og Candela til å estimere lysets effekt. I tillegg vurderes lyseffektiviteten ved hjelp av effektivitet. Når du trenger å kjøpe et lys, kan en god forståelse av dem hjelpe deg med å evaluere ytelsen til en lys.



Lumen VS LUX

Den totale mengden lys som LED-lysperler avgir, måles i lumen. Begrepet "lux" beskriver den faktiske mengden lys som faller på en overflate i en viss avstand. Det er meningsløst uten å vite avstanden.


Lysstyrken avtar med økende avstand fra belysningskilden. Så du må vite avstanden for å vurdere lyset


Nå måles Lux vanligvis på en vegg inne på én kvadratmeter fra en avstand på ti meter. Det er ganske enkelt å gjøre det; du bare tar et lys, lyser det på en vegg, og måler deretter mengden lys som sendes ut over en overflate på en kvadratmeter på den veggen.


Noen mennesker kan bli forvirret over hvordan lysområdet endrer lux. Fordi et punktstrålelys er designet for å kaste lys ut ekstremt langt ut i avstanden, har det et konsentrert varmepunkt som er veldig sterkt, og lux-verdien vil være mye høyere enn for eksempel et spredt strålelys. Et spredt strålelys vil ha en lavere Lux-vurdering bare fordi det er laget for å spre lys ut over et mye større område, ikke fordi det er et dårlig lys.



En CFL-pære er oppført på 1600 lumen i dette tilfellet, men lyseffekten er spredt 360 grader i alle retninger. Derfor, selv det er spotlights har samme lumen, kan Lux av CFL være lavere. Imidlertid er det alltid måter å gjøre det bedre på. Hvis jeg bruker to av disse CFL-pærene, eller til og med fire, vil jeg oppnå en lyseffekt som er doblet eller firedoblet.


Vi sammenligner dem også med 4-fots rørlyset, som har en vurdering på 2850 lumen. Hvis vi bruker to lysrør sammen, vil det være 5700 lumen.


Imidlertid er deres Lux lik å bruke to CFL-lys etter måling. Du spør kanskje hvorfor lux-nivåene deres er de samme, hvis to lysrør har 5700 lumen og to CFL-pærer har 3200 lumen. Rørlyset vil ha lavere lux siden det er lengre enn en CFL-pære og kan lyse opp et større rom.


Lux er en nyttig måleenhet for lys fordi den både nøyaktig fanger lysets effekter i den faktiske verden og også tar hensyn til konstruksjon, design og andre aspekter av lyset.


Lumen VS Candela

Candelaen, som er den totale mengden lys inne i en bestemt strålevinkel og retning, lar oss kvantifisere volumet og lysintensiteten til et lys.


Hovedforskjellen mellom lumen og candela er at mens candela refererer til intensiteten til lyset i en bestemt retning, relaterer lumen seg til den totale produksjonen av synlig lys.


Både begrepene "candela" og "stearinlyskraft" gjelder tidligere epoker da stearinlys fungerte som den viktigste lyskilden for belysning. Nå bør du være klar over at et enkelt vokslys har en Candela-rating på 1, som er en ganske god sammenligning.


Effektvurdering

Effektivitet er en annen avgjørende faktor å vurdere når du velger lys. Det refererer ganske enkelt til effektiviteten til hvor mye energi denne lampen vil bruke sammenlignet med mengden lys den vil produsere. Hvis den har en lav effektivitet, for eksempel 20 lumen per watt, betyr det at du bare får 20 lumen for hver watt som brukes. For å vurdere lysets arbeidseffektivitet er effektiviteten avgjørende.



Som en illustrasjon har vi tre forskjellige lamper som hver gir 1000 lumen: en glødelampe, en CFL og en LED. Imidlertid trenger en glødepære 50 watt strøm for å produsere 1000 lumen lys. En LED-pære trenger kanskje bare 12 watt, og gir i realiteten samme mengde lys. I tillegg trenger du sannsynligvis 16 til 18 watt for at CFL-lampen skal produsere samme mengde lys.


La oss beregne ved lumen produsert av en watt. Et LED-lys er ekstremt effektivt, og produserer 80 lumen for hver watt. Lumen per watt for glødelampe er mest sannsynlig 20. Derfor er det nyttig å forstå effektiviteten.


Når du bestemmer deg for hvilken lampe du skal kjøpe og hvilken som vil tjene formålet ditt best, er det ofte ganske nyttig å forstå alle disse parameterne som hjelper oss å anslå det totale produktet. Du kan også få en viss retning ved å sjekke verdiene for lumen, lux, candela og effekt for lys.


Mer om Lumens

Utendørs LED-lumen varierer fra 12 til 1300 avhengig av hvor du installerer lysene og hvor lyse de må være. Følgende er en kort introduksjon for ulike typer belysning.

Different Lumens
Different Lumens


Terrasselys

Dekorativt, mindre lyst og avgir færre lumen

Ambient Lighting som strenglys, utendørs vegglamper, stolpelys, utendørs hengende lys eller andre lys for stuen, arbeidsbelysning som lys til kjøkkenøy eller spisebord i spisestue.



Landskapsbelysning

Tilgjengelig i forskjellige lumen for dekorative eller sikkerhetsmessige formål

Banelys, innfelt belysning og spotlights designet for å lyse opp utendørs landskap



Flomlys

Flott for sikkerhet med 700-1300 lumen og bevegelsessensorer

Veggmonterte flomlys lyser opp stier og områder Flomlys lyser opp større områder



Solar belysning

Krever ingen strøm eller vedlikehold

Energieffektive LED-lys drevet av solen



Nå kan du finne mange produkter som ikke en gang har Lux, spesielt når du ser på kommersiell belysning som CFL-er, LED-er eller rør og trykk. Du kan prøve å finne lumenbeskrivelsen. Selv om det kanskje ikke er spesielt nyttig for oss, vil arkitekter og designere av industriell belysning finne det ganske nyttig.


De kan beregne det totale antallet lumen som kreves for å lyse opp et stort kontorområde i løpet av dagen eller et stort lager ved hjelp av svært komplekse algoritmer og tabeller. Du vil garantert ikke få anslagene dine feil når du må bestille tusenvis av armaturer og lys for å lyse opp hver etasje i en skyskraper.




4 views0 comments
bottom of page