top of page

Kan jeg lade et solcellelys med en lampe? Eller bare direkte sollys?


Når vi bruker solcellelys, vurderer vi alltid plasseringen av solcellepanelene. Fra bruksanvisningen til hvert solcelleprodukt kan vi se at fagfolk alltid nevner at solcellepanelet må plasseres i en posisjon som kan motta direkte sollys.


direct sunlight
direct sunlight is the best energy source for solar lights


Men selv om vi plasserer sollyset i posisjonen med mest solskinn, kan vi ikke kontrollere været. For eksempel, på en overskyet dag med tykke skyer, eller om vinteren når solskinnstiden er veldig kort, vil ikke sollyset fungere skikkelig?? Hva er kravene til lys for å lade et solcellelys?


I ekstreme tilfeller, så dumt som det høres ut og ingen ville gjort det, kan vi lade et solcellelys med en lampe?


Vel, det er ikke så enkelt.



Cloudy days
How can we do for the solar lights in cloudy days

Hvordan omdannes solenergi til elektrisk energi?

La oss først forstå prosessen med å konvertere solenergi til elektrisitet. Solcellepanelet konverterer solenergi til elektrisitet ved hjelp av solcelleeffekten. Dette er en prosess der lysenergi fra solen absorberes av halvledermaterialer (som silisium), og skaper frie elektroner og positive hull. Den spesifikke prosessen er at fotonene i lyset gir energi til elektronet, og når elektronet absorberer nok energi, kan det bli et fritt elektron for å generere en elektrisk strøm. De frie elektronene føres deretter gjennom ledninger til et batteri hvor de kan lagres eller en ekstern krets hvor de kan brukes til å drive ulike enheter, inkludert lys.



Electrons
Electrons

Så, hva skjer hvis du prøver å lade sollyset med en vanlig lampe? Vel, det vil ikke fungere. Årsaken er at lyset som produseres av lamper ikke er kraftig nok til å generere strøm. Solcellepanelet på en solcellelampe er designet for å fungere med sollys, som er langt mer enn 100 ganger sterkere enn innendørsbelysning. Så hvis du prøver å lade lyset med en vanlig lampe, vil ikke batteriet få nok strøm til å lagre og frigjøre elektroner fra overflaten. Det samme gjelder for solcellepaneler på boliger.



no power
if you try to charge the light with a normal lamp, the battery will not get enough power to store and release electrons from its surface


Så hvordan måler vi intensiteten av lys?

Hvilket lys er kraftig nok til å generere et stort antall frie elektroner for at sollyset skal fungere ordentlig?


Her introduserer vi først to konsepter, lux og lumen.



Lux & Lumen
Lux & Lumen

1. Lux, Lux er en standardisert måleenhet for lysnivåintensitet, som ofte refereres til som "belysningsstyrke" eller "belysning". Vi kan bruke lux til å sammenligne lysets energi. Et mål på 1 lux er lik belysningen av en kvadratisk overflate på én meter som er én meter unna et enkelt stearinlys.


2.Lumen er et mål på den totale mengden synlig lys som sendes ut av en kilde per tidsenhet.



Relation between lux and lumen
Relation between lux and lumen


Forholdet mellom lux og lumen er Lux = Lumen/ Area. Med andre ord, når størrelsen forblir den samme, er lysintensiteten proporsjonal med lumen. Ved toppen av lyseffektivitetsfunksjonen (555 nm), er 1 lumen 4,09*10¹⁵ fotoner/s. Som vi nevnte ovenfor, gir fotonene energi til elektronet. Så vi kan si, hvis størrelsen på solcellepanelet forblir den samme, når lux av miljøet er større, vil det være flere fotoner som kan gi energi til elektronene og generere strøm. Som et resultat vil strømmen være høyere, og det vil ta kortere tid å lade batteriet helt opp.


La oss deretter se på lux i forskjellige miljøer.



Lux in different light conditions
data from greenbusinesslight


Mengden lys som kommer fra solskinnet kan variere fra noen tusen lux til noen hundre lux, avhengig av tid på døgnet og været. Kunstig interiørbelysning har til sammenligning betydelig lavere luxnivåer, ofte 1000 lux eller mindre.



lux in different light conditions indoor
data from greenbusinesslight


Generelt, jo høyere lux-nivået er, jo raskere kan du lade batteriet. For eksempel kan en solrik dag på stranden ha rundt 100 000 lux, mens en overskyet dag i byen kanskje bare har 1000 lux. Forskjellen i lysintensitet kan påvirke hvor raskt solcellepanelet ditt vil lade enheten.


Nå, tilbake til spørsmålet som ble stilt i begynnelsen av denne artikkelen, kan vi lade et solcellelys med en lampe?

I følge diagramdataene er lux av direkte sollys 32 000 til 100 000, mens lux av innendørs belysning er omtrent 500 når vi refererer til kontor lux. Det vil si at når størrelsen på solcellepanelet som mottar lyset forblir den samme, er fotonene mottatt i direkte sollys 64 til 200 ganger større enn de som mottas i kontorlys. Så hvis du kan håndtere en ganske lang lading, kan du bruke en bordlampe til å lade et solcelleprodukt, men jeg vedder på at du mister tålmodigheten i prosessen.



Impatient
How many hours do I still need to wait for?


Så fungerer solcellelys i skyggen?


Shades in the Garden
Shades in the Garden

Luksen i skyggen er nær lux av soloppgang og solnedgang. Fra diagrammet kan vi se at lux av soloppgang og solnedgang er omtrent 400, som er mindre enn lux av kontorlys, og ladehastigheten er lavere. Derfor anbefaler vi heller ikke å lade solcellelys i skyggen.


Men hva om jeg vil bruke solcellebelysning innendørs? Hvordan lade solcellelys innendørs?


Det finnes to typer solcellelys på markedet, solcellelys med innebygget solcellepanel og solcellelys med eksternt solcellepanel.



Den første typen sollys krever direkte eksponering for sollys, noe som betyr at den ikke kan brukes innendørs med mindre det er et vindu som mottar direkte sollys.





Den andre typen solcellelys har et eksternt solcellepanel som enkelt kan flyttes. Dette betyr at du kan lade lyset innendørs hvis du kan sette solcellepanelet i direkte sollys, for eksempel på en terrasse eller balkong.


OK, nå vet du hvordan du lader solcellelysene innendørs og muligheten for å lade dem under en lampe.

Så, hvor mange ladetimer trenger solcellelys?


Clock
How many hours does it take to charge the solar lights

Svaret er, det kommer an på. Når kraften til den lysemitterende enheten er den samme, er mengden lys et solcellelys kan produsere avhengig av batterikapasiteten. Batterikapasiteten er fast, men denne verdien vil gradvis avta over tid. Uten å vurdere tap av batterikapasitet, for å måle ladetiden, er det hovedsakelig å sammenligne strømmengden per tidsenhet. Jo større strømmengde per tidsenhet, desto kortere kreves ladetiden. Derfor, hvis vi ønsker å øke effektiviteten ved lading, kan vi bruke større solcellepaneler, som kan motta flere fotoner per tidsenhet; Plasser også solcellepanelene i direkte sollys så mye som mulig.


Håper alle kan få litt kunnskap fra denne artikkelen. Hvis du vil vite mer om solcellelys, vennligst sjekk våre andre blogginnlegg om flere prinsipper for solcellelys og ideer til sollysdekorasjon.



4 views0 comments
bottom of page