top of page

Landskapsbelysningsteknikker | Opplysende og Nede Belysning

De fleste landskapslyseffekter produseres av armaturer som er vanskelige å se fra et landskapsperspektiv.

Lysene som lyser opp denne inngangen er så vidt synlige nederst. Dette er kjent som indirekte belysning. Lysarmaturens tiltenkte formål er å lyse opp en del av landskapet mens den forblir usynlig. Den er enten begravd lavt i bakken, skjult av vegetasjon, eller dekket av en busk.


Dette lyset kan brukes av en smart utendørs lysdesigner for å produsere soner med direkte belysning, de andre områdene lyses opp av reflektert lys fra den rettet lyssonen og lys som renner over den.

Opplysende

Aksentlys, brønnlys, lys i bakken eller vegglys brukes ofte til oppbelysning.

Her er noen teknikker som designerne disponerer.

Frontbelysning


Den enkleste typen oppbelysning er belysning fra fronten innebærer å plassere en enkelt armatur foran objektet som skal tennes og rette lyset mot det. Denne metoden fungerer bra for små busker og planter. På veggen bak planten, så vel som på trærne inne i landskapet, kan belysning fra forsiden gi dramatiske effekter av lys og skygge.



Skyggelegging

Når frontbelysning rettes mot en gjenstand, og lysretningen er veggen bak, oppstår effekten av skyggelegging, som fører til at det dannes skygger på veggen. Når det bare er ett armatur, er skyggelegging mest effektivt; men når det er to eller flere armaturer, vil skyggene være mer tydelige.

Selv om utilsiktet skyggelegging kan være en fantastisk måte å legge til visuell stil, kan det også være visuelt forvirrende og svekke klart syn. Prøv å begrense bruken av skygge til vegger og flate overflater.

Kryssbelysning


Kryssbelysning er et bedre alternativ for belysning enn frontbelysning for mellomstore til store busker og høyere trær. Når du krysslyser et objekt som et tre, plasserer du ett lys på hver side av objektet, og sikter dem slik at strålene deres krysser i midten. Kryssbelysning gir objektet en jevnere belysning samtidig som det tilfører dybde og dimensjon.



Videre gir den optimal visning fra alle vinkler. Hvis du ønsker å tenne en gjenstand som skal ses både fra gaten og fra husets indre, vil montering av armaturene slik at den ene er på forsiden og den andre på baksiden av gjenstanden skape en krysslyseffekt som ser ut fantastisk fra begge perspektiver.

Bakgrunnsbelysning

Når et element er bakgrunnsbelyst, fremstår det som en skygge i stedet for en positiv form fordi lyset skinner på det bakfra. Det er bakgrunnsbelysning.


Back lighting
Back lighting appears as a shadow rather than a positive shape

Silhuettbelysning er en type bakbelysning, der et lys er plassert bak en gjenstand foran en vegg for å lyse opp veggen. I motsetning til den lysere veggen bak, kaster gjenstanden igjen en skygge eller en silhuett og danner en mørk form.




Veggvask

For å skape en lyssone i arkitekturen plasseres et lys foran en vegg og peker opp mot veggen. Det er veggvask.

Wall Wash Lighting
Wall Wash Lighting

Generelt er beiting en veggvask med et lys der armaturet er satt ekstremt nær veggen, rundt 6 tommer unna, og rettet enten rett opp eller i en skarp vinkel fra siden. Beiting genererer dramatiske skyggeeffekter med de interessante teksturene til materialet og er spesielt effektivt på overflater med høy tekstur som murstein, stein eller stukkatur.


Speilbelysning

Ved å kryssbelyse et tre eller en annen stor gjenstand bak vannet eller innsjøen, bruker speilbelysningen den speilvendte overflaten til en dam eller et basseng for å produsere en dynamisk, iøynefallende kilde til refleksjonslys. Dette kalles speilbelysning.

Mirror Lighting
Mirror Lighting

Nedbelysning

Når en lyskilde er over et opplyst objekt og skinner nedover mot bakken i stedet for oppover i atmosfæren, kalles dette nedbelysning. Nedbelysning er det eneste valget for belysning i enkelte regioner siden oppbelysning er forbudt i henhold til lokale lover. Imidlertid er det mange armaturer tilgjengelig for nedbelysning, inkludert stilys, hardscape-lys, dekklys og trinnlys. Aksentlys kan også pekes nedover når de installeres i trær, på vegger, under soffits, på pergolaer eller på andre strukturelle komponenter.

Down Lighting
Down Lighting

Måneskinnseffekter

Opprettelsen av måneskinnseffekter er en av de mest populære nedbelysningsteknikkene. For å gjøre dette, installeres et lys eller armaturer veldig høyt i et tre, og strålen rettes gjennom grenene for å skape spennende skygger på bakken. Dette lyser effektivt opp et stort område av landet og legger til beroligende naturlig lys som ligner måneskinn. Det fungerer bra for forgårder eller innkjørsler som må brukes om natten.

Moonlight VS Uplighting
Moonlight VS Uplighting



Aktivitetsbelysning


De ovennevnte subtile lyseffektene vil ikke fungere hvis det er områder av eiendommen som vil bli brukt til aktiviteter som krever tilstrekkelig lys for å se godt. som basketballbaner eller en hage hvor familien driver med sport etter jobb osv

Basketbal court lighting
Basketbal court lighting

Installer aksentbelysning i trær, på vegger eller under en soffit for å gi tilstrekkelig belysning. Her kan det være nødvendig med kryssbelysning for å fjerne skygger fra aktivitetsområdet. I dette store bassengområdet. Turstien har aksentlys installert på trærne for å gi belysning.

Spesialbelysning

Vi vil vurdere alle oppbelysnings- eller nedbelysningsteknikkene som brukes i spesialbelysning. I en rekke typiske landskapsbelysningsapplikasjoner er lysene ment å gi disse effektene.

Stilys


Stilys kan være emblemet til landskapsbelysning fordi de er inventar i en landskapsbelysningsinstallasjon som du kan se. Imidlertid kan de også være blant de mest problematiske.



De er mer utsatt for skade fordi de stikker opp fra bakken, og for mange av dem gir en uprofesjonelt utseende Runway-effekt. De er imidlertid et nyttig tillegg til designerens verktøysett når de brukes med omhu. Bruk alltid stibelysning i landskapsarbeid som ikke vil bli forstyrret, siden vedlikehold av plenen eller blomsterbedene kan fremskynde deres dødelighet.

De settes ofte inn i små planter eller andre landskapselementer for å gi downlighting-effekter. En god sikkerhetsinstallasjonsmåte kan være å plassere stilys nær et trinn eller en kurve i fortauet. Det er ofte en god idé å bruke reflektert lys fra vegger eller plantemateriale for å lyse opp lange og rette fortau.

Pullert lys

Solar Bollard Lights
Bollard Lights

Måten et pullertlys fungerer på ligner på hvordan et stilys fungerer, men det skaper et forsiktig glødende fokuspunkt i landskapet ved å skjule lyskilden i et langt uskarpt glassrør



Dekklys / Stolpelys

Det finnes forskjellige dekk- og stolpelys som er laget for å fungere med dekk og tregjerder. Disse er vanligvis svært små armaturer som kaster lys på bakken under dem. Finne gjenstander som kan utgjøre en fare for sikkerheten, for eksempel trinn, dekkshjørner eller andre hindringer. For å legge til en stil til landskapslysdesignet, installeres poserte lys på den 4 x 4 stolpen.



LED stripelys er tilgjengelige som kan festes på dekk, trinn, benker eller andre hardscapes.

Trinnlys


Det er også trinnlys som kan installeres i betong-, mursteinsbelegger eller tretrinn. De gir sikkerhet ved å lyse opp grensene til trapper.



Hardscape lys


Hardscape-lys fungerer på samme måte som dekklys, med unntak av at de er laget for å bevege seg mellom Hardscape-blokker for enkel installasjon. Tape lys monteres enkelt på nesten alle overflater. De er utmerket for gjerder og hardscapes. De tilbyr en enkel plug-and-play-installasjon og kan forkortes til lengde.



Hvordan justeres lysintensiteten?

Nå som vi har snakket om lysteknikkene som er tilgjengelige for designere. La oss bruke et minutt på å tenke på visse egenskaper ved lys som vil gjøre deg i stand til å utnytte disse lysteknikkene til sitt fulle potensial.

Som vi har sett, peker de fleste landskapslysene oppover eller nedover. Pullerter er ett unntak der lyskilden er synlig og dempes av det teksturerte glassdekselet. Pullerter er ett eksempel hvor lyskilden er synlig og sikter mot plantemateriale eller arkitektonisk. Det er to hovedteknikker for å endre belysningsstilen og intensiteten til lyset.

1. Endre armaturets lumenutgang

Different Lumens
Different Lumens

Lumenutgangen måler lysets intensitet, et 352 Lumen lys vil gi mer lys enn et 116 Lumen lys. Vær oppmerksom på at to armaturer med samme effekt kan produsere forskjellige mengder lys (lumen). Tidligere ville mange eksperter referere til lysets wattstyrke for å beskrive lysstyrken til lyset. Lumens er en mer nøyaktig måte å måle effekt med moderne LED-belysning.

2. Endre strålespredningen

different beam dispersion of the light
Change beam dispersion of the light

Strålespredningen til aksentlys påvirker også lysintensiteten, hvis to lys har samme lumeneffekt, konsentrerer armaturet med smalere strålespredning lyseffekten over et mindre område enn armaturet med bredere strålespredning. Lyset som ble generert av armaturet var i samme mengde; det ble rett og slett fordelt annerledes.


Prinsipper for lys


En utøver på scenen lyser direkte mens han er i rampelyset. Hvis du noen gang har vært i denne posisjonen, er du klar over at spotlysene er distraherende og ikke særlig hyggelige. Dette forklarer hvorfor indirekte belysning brukes så ofte i landskapsbelysning. Det vil si at ingen i landskapet skal kunne se belysningskilden.

Stage Lighting
An performer on stage is directly lighted while he is in the spotlight. If you've ever been in this position, you are aware that the spot lights are distracting and not very pleasant.

Hensikten med landskapsbelysning er å lysne et område ved å skinne lys på objekter som trær, planter, vegger eller andre arkitektoniske aspekter. Selv om dette involverer belysning av arkitektoniske trekk og landskapsoppsettet direkte, er området indirekte opplyst hele veien.

Å opprettholde lyset der du vil ha det og hindre det i å reise dit du ikke gjør, er en av de store problemene for lysdesigneren.

Du må iverksette tiltak for å unngå gjenskinn. Når tilskuere blir direkte eksponert for en armatur, vil de bli blendet av lyskilden. Du har en rekke verktøy til disposisjon for å takle dette problemet, inkludert nedgravde brønnlys og lameller. Husk at du må ta hensyn til alle mulige utsikter som folk kan ha av et opplyst område, inkludert utsikt til et hus innvendig og utvendig fra et utendørs oppholdsrom.

4 views0 comments
bottom of page