top of page

Prinsipper for å gjøre med solcellelys om vinteren

Alle er klar over at LED solcellelys er økologisk fordelaktige og energieffektive belysningsalternativer. Selv om LED-solcellelys er mye brukt i dag, er mange bekymret for at vintermånedene ikke bare gir lave temperaturer, men også dårlig solskinn. Vil solcellelys ikke fungere effektivt i denne situasjonen?


Tross alt fungerer mange solcellelys bare i tre til fire timer på vinterkvelder i motsetning til seks timer hver natt om sommeren. Mange velger å slutte å bruke solcellelys om vinteren og installere dem på nytt om våren.



Principles to use solar lights in winter
Solar Lights in Winter

Så, kan ikke solcellelys brukes om vinteren? det er ikke sant.


Prinsippet for å velge solcellelys som er egnet for vinteren

Noen mennesker er bekymret for om solcellepaneler vil bli skadet under ekstremt kalde forhold, men i virkeligheten er solcellebelysningsutstyr spesielt laget for å motstå deformasjon fra temperaturendringer. I tillegg er de fleste solcellelamper IP65-sertifisert, noe som betyr at vann ikke lett kan komme inn i de indre delene.


Vinterværet kan være uforutsigbart, derfor er det viktig å vurdere om sollyset kan brukes under forhold med mye regn og snø. Dette krever vurdering av produktets IP-verdi (Ingress Protection). Dette tallet angir solcelleproduktets beskyttelsesnivå, som ofte består av alfabetet IP pluss to sifre. Det første tallet, som går fra 0 til 6, indikerer i hvilken grad den elektriske enheten er beskyttet mot støvinntrengning og inntrengning av fremmede gjenstander. Nivå 6 gir total beskyttelse. Det andre tallet viser utstyrets vanntettingsgrad, og viser hvor godt det elektriske apparatet er tettet mot fuktighet og er vanntett når det er nedsenket. Beskyttelsesnivået øker etter hvert som antallet øker. Det høyeste beskyttelsesnivået, som går fra 0 til 8, er nivå 8.


Criteria of choosing solar lights for winter
Explanation of Ingress Protection

Sollysets beskyttelsesgrad er typisk IP65 eller IP66, med IP67 som det høyeste og støvtett er det høyeste nivået. Beskyttelse mot nedsenking i vann er representert med en 8-klasse.


Så lenge solcellelampen har minst en beskyttelsesgrad IP65, kan den brukes om vinteren og andre vanskelige værforhold.


Prinsipper for bruk av solcellelys om vinteren

Vi forstår nå hvordan du velger solcellelys om vinteren. Men hvordan kan vi sørge for at de fungerer riktig med dem? Arbeidsdagen er absolutt kortere om vinteren enn den er i de andre årstidene, som allerede nevnt.



Principles to use solar lights in winter
Solar lights in winter


Solcellelysenes reduserte driftstider om vinteren kan tilskrives en rekke faktorer. La oss først gå over hvordan solcellelys fungerer. Solcellepaneler brukes i solcellelyssystemer for å samle varmeenergi fra solen, transformere varmeenergien til elektrisk energi og lagre den i batterier. Batteriet gir LED-lysene den elektriske energien som trengs for å lyse om natten.


Med en forståelse av hvordan solcellelys fungerer, vil vi gjennomgå hver faktor som bidrar til deres dårlige ytelse gjennom vinteren og gi løsninger.


1. Sesongfaktorer: Solen beveger seg sørover, vinkelen på solstrålene avtar, og det er mindre sollys om vinteren. Som en konsekvens samler solcellepanelet mindre lysenergi, og batteriets energilagring senkes også tilsvarende, slik at batteriet er delvis oppladet.


The larger the solar panel is, the high conversion rate it can be
Use a large solar panel to increase the electricity conversion per unit time


Løsning: Avhengig av utladningskraften som trengs av solcellelyset, kan økning av solcellepanelet og legge til mer kontaktareal øke mengden solenergi som samles inn per tidsenhet betydelig. Hvis området er begrenset, tenk på å bruke et solcellepanel med en større konverteringsrate. (Konverteringshastighet: Monokrystallinsk silisium > polykrystallinsk silisium > amorft silisium. Å bruke et batteri med høy effekt er en annen effektiv metode. Mer varmeenergi kan bli omgjort til elektrisitet per tidsenhet når effekten er høyere.


2. Solcellepanelets installasjonsposisjon overskygges av høye ting som bygninger og trær, noe som reduserer mengden strøm som kan lagres for å støtte lysdioden.



The solar panel is overshadowed by a tree
The solar panel is overshadowed by a tree


Løsning: For å sikre at solcellepanelet mottar sollys så lenge som mulig, juster solcellepanelets plassering og orientering i henhold til den faktiske solskinnstiden.


3. Batteriet er ikke begravd dypt nok. Batteriets ytelse påvirkes også av temperaturen, spesielt om vinteren når det er kaldt. Mindre strøm er tilgjengelig for belysning som følge av at batteriet må jobbe mer for å varme opp og fungere effektivt i et kjøligere miljø. Belysningsperioden for solcellelys er vesentlig kortere om vinteren enn i andre årstider, siden utladningseffektiviteten til batterier vanligvis bare er 70 % av den om sommeren. Dagslys om vinteren er mye kortere i kaldere områder, spesielt platåområder med is og snø.



solar battery buried in the ground
solar battery buried in the ground


Løsning: For å hjelpe oppsamlingen av vann til å forsvinne, bør batteriet graves så dypt som mulig, med 20 cm sand plassert i bunnen. Litiumbatteriet kan også holdes varmt ved å bruke isolasjonsbomull. Reduserer batteriets eksponering for lave temperaturer, øker batteriets levetid. Men husk at batteriet som brukes vanligvis varer i 5-7 år, så det vil være vanskeligere å bytte ut batteriet hvis du bestemmer deg for å grave det ned for å skjerme det mot snø. Men i dårlig vær kan batteriet beskyttes.


4. Solcellepanelet rengjøres ikke umiddelbart. Dersom solcellepanelet ikke rengjøres raskt, vil det bygge opp mye støv, noe som vil svekke solcellepanelets evne til å absorbere og transformere energi. Snø vil også dekke solcellepanelene, noe som vil hindre dem i å motta sollys og generere nok varmeenergi til å bli til strøm til at solcellelys kan lyse opp, spesielt om vinteren når det ofte snør.


snow on solar panel will lower the efficiency of energy conversion
snow on solar panel will lower the efficiency of energy conversion


Løsning: Snøen på solcellepanelene må hele tiden ryddes vekk for at solcellelys skal brukes som vanlig om vinteren.

Vipp solcellepanelet mens du plasserer det for å gjøre det lettere for snø å gli av, slik at selv under en kraftig vinterstorm, vil installasjonen sannsynligvis ikke bli skadet. Det kan bygge seg snø på solcellepanelet, men et kort trykk med et kosteskaft eller annet lignende instrument kan fjerne det.

I tillegg bør du være oppmerksom på de lokale klimatiske forholdene når du installerer LED-solcellelys. Du må ta forholdsregler hvis snøen er tung og lett å bygge gjennom hele året.



5. Sollyset nærmer seg slutten av levetiden: Batteriet har en grense for hvor mange ganger det kan lades og utlades, og mengden lagret energi vil gradvis avta etter hvert som antall bruk øker. Dette er et normalt fenomen.


Løsning: Energilagringsbatteriet bør kontrolleres regelmessig, og hvis det viser seg å være skadet og ikke kan fungere som det skal, er det nødvendig å bytte batteri umiddelbart.



Hva slags solcellelys er ideelle for vinteren?

For tiden er mangelen på solskinn i vintermånedene hovedårsaken til ineffektiviteten ved bruk av solcellelys. Som et resultat kan vi om vinteren bruke solcellelys med relativt lav effekt, for eksempel eventyrlys. Fordi de lyse perlene deres er så små, brukes lite strøm. De kan likevel bidra positivt til belysning og dekorativ effekt, selv om vinteren når det ikke er nok sollys.







Hvordan kan du vite om solcellelysene kan brukes om vinteren? Og hvis det ikke er hensiktsmessig, hvordan kan vi lagre solcellelys gjennom hele vinteren for å bevare funksjonaliteten slik at de fortsetter å fungere ordentlig om våren og sommeren? Det vil bli dekket i neste artikkel.

7 views0 comments
bottom of page