top of page

Utendørs trappebelysningsideer og seks prinsipper

Kort introduksjon

Prinsipp én: Restlys

Prinsipp to: Unngå stor kontrast

Prinsipp tre: Måneskinn

Prinsipp fire: Plassering av lysarmatur

Prinsipp fem: Omgivende lys

Prinsipp seks: For små trapper

Solar lys

Anmeldelse


Den viktigste faktoren å ta hensyn til når du belyser trapper er sikkerhet. Vi snakker stort sett bare fra et sikkerhetsperspektiv, men det må også være estetisk fint for utendørs trinnbelysning.


Det svært lange trappesettet har vanligvis flere avsatser, som er et nydelig uterom med trappetrinn og avsatser. Hagen vil ha mange slags planter og trær, samt naturlige steiner. For å fullføre belysning av stigerør og avsatser, må du bruke alle verktøyene du har til rådighet for å sikre at lysene passer godt i hagen din.

Reposene, noen trappetrinn og noen stigerør kan lyses opp av stakelys eller stilys. I tillegg kan hengende lys forbedre atmosfæren. Som et resultat vil hele hagen være subtilt veloppdragen og godt opplyst. Veggvaskere vil gi oss en fokusert belysning og en områdedefinisjon og noe brytning for å spre lysene til andre områder.


Så hvordan velger vi hvilken side og hvilken type belysning vi skal bruke?

Denne artikkelen gir noen få teknikker om utendørs trappebelysningsideer og utendørsbelysningsalternativer for å oppnå resultater som er visuelt vakre samtidig som sikkerheten settes først.


Prinsipp én: Restlys

Bruk gjenværende lys fra omkringliggende armaturer for å lyse veien.


Vi trenger ikke alltid å fokusere alt lyset på selve trinnene når vi bruker veggvasker eller spotlights, siden det gjenværende lyset vil dukke opp igjen for å lyse opp gangveien.


Mange vil ha trappebelysningen så subtilt som mulig samtidig som de kan bevege seg komfortabelt.


Å bruke restlysene vil oppnå det de ønsker, da disse lysene rundt vil spre lyset i alle retninger. Det kan gi en mer balansert lyseffekt, uten at veldig lyse flekker stikker ut.


Prinsipp to: Unngå stor kontrast

Lys er ikke bøyelig. Ta hensyn til både stigerøret og toppen av trinnene. Sett noen downlights foran trappene for å lyse opp stigerørene.


Det vil kastes mye skygger i en trapp hvis du bare lyser opp toppen av hvert trinn, noe som reduserer sikkerheten for de som bruker trinnene. Når du har mange skygger, kan det være utfordrende. Det er lurt å alltid plassere måneskinnet litt foran trappen. Det kan fremheve stigerørene og gi alle en følelse av hva de kan forvente når de nærmer seg trappene.


Det er naturlig å lyse opp trappen med lys som henger fra treet, og dette kan redusere den slående kontrasten. I tillegg er det den ideelle tilnærmingen til å bruke plantene i hagen din uten å hindre synet med noe kunstig.


Dette kaster effektivt sterkt lys, og legger til et ekstra lag med sikkerhet ved å la besøkende konsentrere seg om trinnene. Hele settet med trinn er helt annerledes enn bare den lyse og mørke kontrasten med mange skygger.


Prinsipp tre: Måneskinn

For å forhindre skygger på stigerør, bruk en hengende pendel for å skape et utseende av måneskinn. Downlights kan brukes til å lage månelys. Hovedmålet er å plassere lyset over trinnene slik at stigerøret og slitebanen lyser forskjellig.



Hvor skal den pendellampen installeres? Om den skal flyttes lenger frem eller lenger bak for å endre trappens lyseffekt?


Plasseringen av lyset vil ha innvirkning på lyseffekten. Slitebanen eller stigerøret kan ha lyset. I utgangspunktet ønsket vi å skille dem.


Du kan plassere lyset lenger frem hvis du ønsker å lyse opp stigerøret. Eller du kan flytte dem lenger bak hvis du vil ha mindre lys på stigerøret. Plasseringen av det hengende lyset påvirker stigerørets lysstyrke.


Prinsipp fire: Plassering av lysarmatur

Begynn med den øverste trappen og fordel lysene likt under landingshettene til bunnen.


Hvis du ikke vil at området skal være for lyst, kan du lyse opp trinnene med lys under topplokket eller lys montert på stigerørene. Start på det øverste trinnet og gå ned annethvert trinn hele veien til landingen. De kan selvfølgelig også installeres på hvert trinn.


Prinsipp fem: Omgivende lys

For bedre å lyse opp steder, bør du vurdere å installere ekstra armaturbelysning ved siden av trapper.

Når de installerer hagebelysning, bruker de fleste mer enn én type lysarmatur og lyser sjelden bare opp trappene. Hvis naturen rundt har uplights eller annen belysning, vil de også kaste lys på trinnene. Mange liker for eksempel å bruke lysslynge på dekksrekkverket, som definitivt vil kaste lysene på trappene.


Det er alltid et sikkerhetsproblem når vi bruker trinnbelysning siden det gir mye kontrast. Når det er mye mørke ved siden av lys, er det vanskelig å se ruten og utgjør en viss risiko. Derfor, for å skape et trygt sett med trinn, er det ideelt å bruke belysning både under hettene lys og belysning fra omgivelsene for gjenværende belysning sammen.


Prinsipp seks: For små trapper

Hvordan kan et lite sett med trapper med to til fire trinn belyses, for eksempel dekklysene eller trappetrinnene foran døren din?


Bruk det tradisjonelle stistakelyset, stolpe-LED-lys eller downlights for den mindre trappen, som begynner øverst på venstre side og vekslende ved trappeavsatsen på høyre side.


Det er raskt og enkelt, og det krever færre lys. Hvis det ikke er nedbelysning eller andre lys, er det typisk i små områder som dette. For de hjørnene som trenger belysningsinstallasjoner, er denne tradisjonelle stilen et godt valg.


Solar lys

Hvis du skal lyse opp trappetrinnene utendørs på et sted med rikelig sollys, kan du prøve å bruke solcellelys.





Solcellelys er perfekte for trapper fordi de er enkle å installere og vedlikeholde og krever ingen ledninger eller uttak. De kan plasseres hvor som helst i hagen og vil fungere automatisk om natten. Hvis du planlegger å bruke solcelledrevne landskapslys, bare sørg for at de får nok sollys i løpet av dagen slik at de er fulladet innen kvelden.


Solcellelys er utviklet relativt godt, så lenge du sørger for at det er nok sollys kan de fungere veldig bra. Dessuten har stort sett alle tradisjonelle lystyper solenergi-versjoner, slik som stolpelys, stakelys, vegglys, trinnlys, downlights, inground-lys og andre dekorative lys.


La oss se gjennom trappebelysningsideene.


Oftest brukes vegglamper eller lys under caps for å lyse opp trapper. For sikkerhets skyld settes de inn i hvert trinns stigerør med jevne mellomrom.


Stilys eller downlights er utmerkede valg for trapper med færre trinn. Pass på å rette mer lys mot trinnet på hver trapp enn stigerøret.


Plasser lysarmaturer rundt trinnene for å fremheve det harde landskapet og området rundt. Ruten vil være opplyst for å sikre at trinnene er sikre for å gå.


Trapper og andre høydeendringer er et av de mest avgjørende områdene for å legge til belysning når det kommer til sikkerhet.


Prøv å bruke solcellelys for å spare strømregninger samt redusere karbonfotavtrykk.

4 views0 comments
bottom of page